maandag 30 november 2009

Kwart jonge Nederlandse vrouwen seksueel misbruikt

Bijna een kwart van de Nederlandse vrouwen tussen 15 en 24 jaar heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld. De meeste daders waren bekenden van het slachtoffer.

Zeven procent van de meisjes geeft aan te zijn verkracht.

Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Jeugdmonitor dat minister André Rouvoet (ChristenUnie) voor Jeugd en Gezin vandaag in ontvangst heeft genomen. De verontrustende cijfers tonen aan dat jongeren 'schrikbarend vaak slachtoffer zijn van seksueel geweld,' aldus het onderzoek.

Verkracht
Een op de tien meisjes heeft zich weleens onder dwang moeten uitkleden, een op de vijf is weleens tegen de zin in onder haar kleren betast, 7 procent van de meisjes heeft weleens onder dwang orale seks moeten ondergaan of uitvoeren en een andere zeven procent geeft aan te zijn verkracht. Bij de jongens ligt verkrachting op 3 procent en orale seks op 4

In dezelfde monitor staat voor de eerste keer ook informatie over kinderen en hun beleving tijdens de echtscheiding van hun ouders. Elk jaar maken rond de 33.000 minderjarigen een dergelijk proces mee. Meer dan de helft van hen is jonger dan tien jaar. Vaker dan voorheen kiezen ouders die uit elkaar gaan er tegenwoordig voor beiden betrokken te blijven bij de opvoeding van hun kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten