vrijdag 27 november 2009

Stadsdeel smijt met geld

Amsterdam - In aanloop naar het samenvoegen van stadsdelen in 2010 eet een aantal stadsdelen al hun financiële reserves op.

Dat constateert CDA-raadslid Lex van Drooge na bestuderen van de begrotingen. "Dit kan écht niet. Het lijkt erop dat stadsdelen nog even lekker alles opmaken voordat ze in mei 2010 samen moeten gaan met andere stadsdelen", aldus Van Drooge. "De uitspraak van de stadsdelen dat zij 'schoon door de poort willen gaan' komt zo in een nogal dubieus daglicht te staan." Vooral Geuzenveld-Slotermeer maakt het, volgens het raadslid, erg bont. "Robin de Bood, de PvdA-stadsdeelvoorzitter daar, zegt niet op te potten, maar te investeren. Maar in de begroting van het stadsdeel worden de algemene reserves teruggebracht van 3,7 miljoen naar 655.000 euro. Dat is 345.000 euro onder de norm."

"En stadsdeel De Baarsjes is van plan zijn algemene reserves nóg meer te plunderen: van 8,6 miljoen begin 2010 tot 3,2 miljoen aan het eind van het jaar. Een verschil van 5,4 miljoen euro! Iedereen met financiële ervaring weet dat er bij fusies neiging bestaat om budgetten te gaan opmaken. Potverteren kunnen we niet toestaan."

Portefeuillehouder Ab Cherribi van De Baarsjes is verbaasd: "De Baarsjes heeft een meerjarig sluitende begroting voor 2010. Dat betekent ook dat onze reserves en voorzieningen afdoende zijn. We geven in 2010 ook niet veel meer of minder uit dan in voorgaande jaren." Een woordvoerder van Geuzenveld-Slotermeer zegt: "Hier wonen veel mensen met een achterstand. Het is een bewuste keus om niet op te potten maar extra te investeren en in te teren op onze reserves. Deze tendens is de afgelopen jaren ingezet en nu voortgezet. Er is geen sprake van dat we het geld erdoorheen jagen." Binnenkort moet verantwoordelijk wethouder Asscher (Financiën) opheldering geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten