zaterdag 26 december 2009

Agent Schrijft Driehonderd Boetes

(Novum) - Een gemiddelde agent schrijft per jaar driehonderd boetes uit. In totaal werden vorig jaar bijna elf miljoen bekeuringen uitgedeeld. Amsterdammers krijgen het vaakst een bon: anderhalve prent per inwoner per jaar. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na eigen onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het Korps Landelijke Politiediensten met 2.543.822 prenten vorig jaar de meeste boetes uitdeelde. Het overgrote deel hiervan was voor een snelheidsovertreding op de snelweg.

In Zeeland lopen mensen de grootste kans bekeurd te worden wegens te hard rijden buiten de bebouwde kom. Daar werden vorig jaar 227.262 snelheidsboetes uitgedeeld, 186 duizend minder dan in Groningen, terwijl Groningen een soortgelijke plattelandsprovincie is met veel wegen waar een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur geldt.

Met het uitdelen van snelheidsboetes binnen de bebouwde kom staat Groningen echter tweede met 236.271 bonnen. Alleen in Gelderland-Zuid werden meer boetes hiervoor uitgedeeld: 260.953.

De Rotterdamse politie deelt daarnaast verreweg de meeste boetes uitdeelt voor het niet voldoen aan de identificatieplicht. In Utrecht daarentegen worden nauwelijks prenten uitgeschreven omdat mensen zich niet kunnen identificeren.

Voor bumperkleven werden verder maar weinig prenten uitgeschreven: 3.287. Voor het niet dragen van een gordel gingen 200.367 bestuurders op de bon.

Hoewel in Amsterdam vorig jaar 1.161.035 personen een prent kregen, wat de meeste prenten van alle steden in Nederland is, schrijven agenten van het korps Gooi- en Vechtstreek de meeste bonnen per politieman uit met 528 per agent per jaar. In Haaglanden schreven de agenten vorig jaar per politieman 149 boetes uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten