donderdag 31 december 2009

Vier doden bij schietpartij in winkelcentrum

HELSINKI - De voortvluchtige man die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen in Finland, heeft waarschijnlijk ook zijn ex-vrouw om het leven gebracht.

De politie meldde donderdag enkele uren na de schietpartij in een supermarkt dat het stoffelijk overschot van de vrouw is aangetroffen in een woning in de Finse hoofdstad Helsinki.

De vrouw is waarschijnlijk het eerste slachtoffer geweest van de dader. Later ging hij naar de supermarkt in Espoo, een satellietstad ten westen van Helsinki, en schoot hij nog eens vier mensen dood.

De politie denkt dat een 43-jarige man uit Kosovo verantwoordelijk is voor de moorden. Inmiddels is een foto van de verdachte vrijgegeven voor publicatie.

De schietpartij had rond tien voor half tien plaats in Espoo, een stad van ongeveer 230.000 inwoners ten westen van de hoofdstad Helsinki. De in het zwart gehulde man zou plotseling om zich heen zijn gaan schieten. Het winkelcentrum is afgesloten en het openbaar vervoer wordt omgeleid.

Het is de derde keer in twee jaar dat Finland door een schietpartij wordt opgeschrikt. In het Noord-Europese land zijn gewelddadige misdaden een veelbesproken onderwerp. Veel Finnen bezitten een wapen. Jagen is een populaire sport in het dunbevolkte land, dat beschikt over uitgestrekte bossen en meren.

In september 2008 kwamen elf mensen om het leven toen een 22-jarige man in een klaslokaal het vuur opende. Acht vrouwelijke leerlingen, een mannelijke leerling en een leraar stierven. De dader schoot daarna zichzelf dood.

Een 18-jarige student schoot in november 2007 in Jokela, ten noorden van Helsinki, zes studenten, een directrice en een verpleegkundige dood, voor hij de hand aan zichzelf sloeg.

Espoo is de geboorteplaats van verscheidene ook in Nederland bekende sportlieden als Juha Hakola van Heracles Almelo, Niki Mäenpää van Willem II en autocoureur Kimi Räikkönen. (ANP/RTR/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten