dinsdag 29 december 2009

Nieuwe generatie jonge, zeer actieve veelplegers

Er is een nieuwe groep jonge, zeer actieve en steeds gewelddadiger veelplegers ontstaan. Onder hen zijn minder verslaafden, zelden nog vrouwen en meer jongeren van Turkse of Marokkaanse afkomst.

Dat blijkt uit onderzoek van Jessica van Mantgem van IPOL, de internationale informatie- en opsporingsdienst van de politie. Van Mantgem publiceerde haar onderzoek gisteren in Secondant , het tijdschrift van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De veelplegers begaan steeds vaker geweldsmisdrijven.

Vroeger was de meestvoorkomende leeftijd onder veelplegers 33 jaar, nu is de leeftijd van 21 jaar het best vertegenwoordigd. Terwijl in de criminaliteitscijfers het aantal vrouwelijke delinquenten toeneemt, bevinden zich onder de jonge veelplegers nauwelijks vrouwen. Ook het aantal drugsverslaafden onder de veelplegers neemt af, hoewel Van Mantgem vermoedt dat de getallen waarover IPOL beschikt, ,,een onderschatting van het werkelijke aantal'' zijn.

In 2008 was 27 procent van de zeer actieve veelplegers tussen de 18 en de 24 jaar - een forse stijging sinds 2002, toen 17 procent in die jeugdige leeftijd viel. Het aantal veelplegers van middelbare leeftijd daalde juist, volgens Van Mantgem waarschijnlijk omdat deze groep ,,de afgelopen jaren van de straat is gehouden''.

Lichte daling
Onder de jonge, zeer actieve veelplegers zitten steeds minder Surinamers, maar steeds meer Turken en Marokkanen. Het aantal Turkse verdachten van misdrijven neemt ook in de algemene misdaadstatistieken toe, maar het aantal Marokkaanse verdachten is daar juist redelijk stabiel, signaleert Van Mantgem.

Jonge Marokkanen vormen een kwart van de jonge, zeer actieve veelplegers; de autochtone Nederlanders maken nog altijd het grootste deel van de veelplegers uit: 47 procent.

Het totaal aantal veelplegers vertoonde over de afgelopen jaren een lichte daling (van 12,5 procent naar 11,8 procent van het totaal aantal verdachten van misdrijven); de aanpak van zeer actieve veelplegers heeft een duidelijker succes. Het aantal veelplegers tegen wie de afgelopen vijf jaar meer dan tien processen-verbaal zijn opgemaakt, daalde met 10 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten