vrijdag 23 oktober 2009

DSB Drama ? Het Kan Veel Dramatischer !

AMSTERDAM - Wie een beetje oplet, ziet en hoort steeds vaker reclames voor een minilening of flitskrediet. Dat zijn leningen met een looptijd van maximaal één maand. Bij Ferratum, Cash Bob of Voorschotje.nl kun je ‘renteloos’ tot 750 Euro lenen zonder BKR toets. Dat lijkt te mooi voor woorden.

Ik kom niet vaak bij McDonalds, maar laatst kon ik het aanbod om daar een ijsje te halen niet weerstaan. Terwijl ik wachtte op de bestelling, keek ik naar de reclames die de hamburgerfirma tegenwoordig toont. Met één sms kon ik zo 500 Euro lenen als voorschot op mijn salaris.

Duur

De aanbieders van minikredieten vragen inderdaad geen rente. In plaats daarvan betaal je ‘behandelingskosten’. Die lopen flink op. Voor iedere 100 Euro die je leent, betaal je al snel 19 Euro aan kosten. Voor het SMS-en mag je ook nog in de buidel tasten. De waarschuwing “Let op! Geld lenen kost geld.” vind je bij de aanbieders van minikredieten niet terug.

Uitzondering

Geen BKR-toets, geen rente, geen waarschuwing en hoge behandelingskosten? Hoe kan dat? Deze bedrijfjes maken handig gebruik van een aantal uitzonderingen in verschillende wetten. Aanbieders van korte leningen vallen daardoor niet onder het toezicht van Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. De rente voor een consumptieve lening is beperkt, behalve voor leningen met een korte looptijd. Wie de behandelingskosten wel als rente ziet, komt op een rentepercentage dat oploopt tot 600% op jaarbasis. Dat heeft het Nibud berekend.

Nieuwe wet

Flitsleningen trekken al geruime tijd de aandacht van enkele Tweede Kamerleden. Sinds 2007 vragen ze Wouter Bos van Financiën het hemd van het lijf. Volgens Bos voldoen de aanbieders van minileningen aan alle wettelijke eisen, zodat niemand ze een strobreed in de weg kan leggen.

Op dit moment werkt het ministerie van Financiën aan nieuwe regels voor kredieten. Nieuwe Europese regels over lenen maken een wetswijziging noodzakelijk. Dat is meteen aanleiding om de wetten over leningen op te frissen. Als alles volgens plan verloopt, vervallen de uitzonderingen voor minileningen. Inmiddels pleit de SP voor een verbod op flitskredieten.

Ik ben benieuwd of de minikredietverstrekkers hier wat op weten te vinden.

BRON:
http://bkr-lening-nu.blogspot.hamburger-betalen-met-renteloze.html#????

1 opmerking: