zaterdag 16 januari 2010

Wall Street Verdeeld 145 miljard Dollar Aan Bonussen

Amerika's grootste zakenbanken maken zich klaar om 145 miljard dollar (100 miljard euro) aan bonussen uit te keren voor het jaar 2009. Dat heeft de Wall Street Journal berekend. Ondanks dat Wall Street al maanden onder vuur ligt, gaat het om een nieuw record. De kaders, bankiers en werknemers van de 38 belangrijkste banken zullen 18% meer bonus ontvangen dan in 2008 en zelfs iets meer dan in het recordjaar 2007.

Om het cijfer in perspectief te zetten: in 2008 bedroeg het Belgische bruto binnenlands product (bbp) - de marktwaarde van alle goederen en diensten die er op één jaar tijd worden geproduceerd - 330,3 miljard euro.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren nog gemeld dat hij via een speciale belasting de volgende 10 jaar zo'n 90 miljard dollar wil recupereren bij meer dan 50 banken, verzekeringsmaatschappijen en brokers. ‘Het is mijn streefdoel om elke cent die men de Amerikaanse belastingbetaler schuldig is, te recupereren,' zei Obama. ‘En mijn vastberadenheid om deze doelstelling te bereiken wordt alleen maar groter wanneer ik rapporten lees over de massale winsten en de obscene bonussen worden bij die ondernemingen die hun overleving danken aan het Amerikaanse volk- dat nog niet werd terugbetaald en nog steeds lijdt onder de gevolgen van deze diepe recessie'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten